Recepty z králíka

 

 Králík pečený v hořčici

Potřebujeme: 1 králík ,  1 lžíce hořčice , 3 stroužky česneku , 1 lžička sladké papriky , 1 lžička pálivé papriky , 2 dl oleje , sůl

Postup : Králíka omyjeme , potřeme směsí oleje , hořčice , česneku a koření a necháme 24 hodin odležet. Občas marinádou polijeme , aby do masa stejnoměrně nasákla. Druhý den dáme do pekáčku , trochu podlijeme a v troubě dusíme doměkka. Nakonec maso osolíme podle chuti.

 

 

 Kanadský králík

Potřebujeme: 1 králík , 3 stroužky česneku , ½ skleničky kečupu , 1 lžička soli , 1 lžička octa , 1 lžička cukru , 1 lžička sójové omáčky , 1 lžička worcesteru , ½ lžičky čili koření , ¼ lžičky pepře

Postup: Připravené suroviny dobře promícháme a vzniklou směsí zalijeme naporcovaného králíka. Maso necháme v marinádě 24 hodin odležet v lednici. Druhý den trochu podlijeme , upečeme a podáváme s bramborovými hranolky nebo s rýží.

 

Králičí paštika 

 

Portřebujeme:   játra a ostatní jedlé vnitřnosti z 1 králíka , 1 králičí předek , 150 g uzeného bůčku , 50 g sádla , 50 g slaniny , 60 g kořenové zeleniny , 2 cibule , 1 houska , 2 vejce , sůl , pepř , paštikové koření , 3 hřebíčky , 2 stroužky česneku , 1 lžička majoránky.

 

Postup:   Králičí předek vaříme v menším množství vody. Asi po 1 hodině varu přidáme játra , ostatní vnitřnosti a zeleninu s kořením. Když vše změkne , obereme maso z kostí , přidáme uzený bůček a všechno dohromady pomeleme na masovém strojku , včetně namočené a vymačkané housky. na sádle osmahneme na drobno pokrájenou cibulku do zlatova , k ní přidáme veškerou pomletou hmotu a ochutíme kořením. Po přidání 2 celých vajec řádně propracujeme. Takto připravenou směsí naplníme zavařovací sklenice s víčky a sterilizujeme o dobu 45 minut při teplotě 90 °C. Podle potřeby mažeme na chlebíčky a zdobíme nakrájenou okurko, na tvrdo uvařeným vejcem apod.