Březost samice a porod králíků

27.04.2013 17:39

 

Po připuštění králičí březost trvá většinou 31 dní , ale může se stát že samice porodí třeba na 30-tém dnu ( více mláďat ) nebo na 33-tím dnu ( menší počet mláďat )

Některé samice si stavějí hnízdo buď těsně před porodem , nebo jsou také samice co si stavějí hnízdo třeba na 23 dnu březost. POZOR: pokud si samice postaví hnízdo dříve než 20 dní březosti ( např 14 dní ) je velká pravděpodobnost že má falešnou březost !!!. V takovémto případě samici vemte z kotce a dejte ji k samci. Jestliže se nebude bránit a nechá se zapustit , nebyla březí ale jestliže před samcem utíká , kouše ho nebo píská , neprodleně samici vyjměte z kotce , jelikož je s největší pravděpodobností březí , a případný stres a možnost poranění při druhém připouštění by mohlo ublížit mláďatům .

Tak jak jsem psal , samici máme připuštěnou , a jak dál.

Samička by měla být v klidu , nemělo by se s ní manipulovat a začít jí věnovat více pozornost.

Jakmile se začíná blížit termín kocení , dát jí do kotce velké množství sena , aby si mohla postavit hnízdo a dostatek vody ( samice po porodu potřebuje větší množství vody , jelikož má horkost. Kdyby neměla dostatek vody , může se stát , že všechny mladé sežere. )

Samice většinou rodí v brzkých ranních hodinách nebo nad ránem. Samice by měla mít naprostý klid , jelikož jakékoli vyrušení při porodu nebo leknutí samice může mít za následek to, že mláďata sežere , případně zaousne.

POZOR: Větší pozornost je potřeba věnovat prvničkám , jelikož u prvniček často bývá , že se o svá první mláďata nepostarají , že je buď zakousnou , roztahají po celém kotci a ty pak prochladnou a uhynou a nebo jim vůbec nepostaví hnízdo. V takovémto případě se doporučuje , zapustit 2 samice najednou ( 1 prvnička , 1 zkušená ) aby se případně mláďata od prvničky , která je roztahala , dala ke zkušenější samici , a ta se jich ujme , ale pozor , mláďata by neměla být starší více než 2-3 dny.

Při úspěšném okocení , matka mláďata očistí a nakrmí , než je dá do hnízda.

Já osobně se jdu za 2 dny kouknout do hnízda , zda jsou všechna mláďata živá , mrtvá případně odstraníme , jelikož by mohli šířit nemoci.

Tak to by bylo asi všechno základní k připouštění samic a teď k tomu připouštění před zimou a v zimě.

Mnoho začínajících chovatelů se mě ptá , zda je možné připouštět před zimou nebo v zimě.

Moje odpověď je , že nejkvalitnější a nejlepší vrhy se rodí právě v zimě. Proto ani chvilku neotálejte a jděte připouštět. 

Zimní vrhy a odchovy patří také k více imunním , a někteří chovatelé dokonce čekají jen na tu zimu , aby připustily.

Samozřejmě je lepší , jestliže máte venkovní králíkárnu dát před dvířka nějakou plentu , aby tam samici nefoukalo a dát více sena , třeba celý kotec. Já osobně mám vnitřní králíkárnu , takže tam mám i v těch nejkrutějších mrazech kolem 5-ti stupňů , ale u venkovní je právě riziko u těch prvniček , jelikož v létě když nechá mladé roztahané po kotci tak neprochladnou ale v zimě , když je nechá roztahané tak stačí chvilka a mládě je mrtvé na podchlazení. Proto se vyplácí buď ta plenta nebo celý kotec sena , aby se případní mrňousci měli kam zavrtat , ale chce to je co nejdříve najít a dát k jiné samici.